понедельник, 29 февраля 2016 г.

Respectul la "moldovan" este in f...virful piramidei lui Maslow


Cine mai tine minte,de la orele de la facultate despre piramida lui Maslow. Aceasta piramida este un algoritm al vietii, un plan simplu care fiecare urmeaza sa-l parcurga intr-un ciclu de viata.
Nevoi fiziologice, nevoi de securitate, nevoi sociale, nevoi de stima, si nevoia de autorealizare sunt cele 5 nevoi care ne dicteaza activitatile noastre zilnice. 
Un om normal intii de toate are nevoie sa manince, sa bea, sa doarma, sa-si faca igiena si toate sa fie intr-un mediu sigur si linistit emotional. Nevoi de baza, care din copilarie le facem instinctiv.

La fel instinctiv, si ulterior dictat si impus de societate, oamenii comunica, socializeaza, prietenesc, se intrec, indeplinesc normele si regulile societatii - sa faca o familie, cum se cade, sa creasca copii, sa mearga la servici, sa completeze rutina zilnica "Ca asa trebuie de facut". 
Participantii in jocul societatii, dupa ce suplinesc necesitatile fiziologice, de siguranta, si cele sociale, ajung in cadranul 4, unde urmeaza sa invete sa respecte necesitatile celor din jur si sa nu incalce regulile impuse pentru o garanta o viata armonioasa pentru toti oamenii. Conditia de baza esterespectul reciproc.

Cind indivizii ajung la un nivel corespunzator de viata, suplinind nevoile de baza, se scufunda in cadranul 4 - si cersesc apreciere, stima si respect de la toti din jur, pentru faptul ca ei sunt "tare zameciatelinie". Fiecare e unic, si e cel mai bravo si e zameceatelinii. 
Doar ca in societatea noastra salbatica, cadranul 4 este unilateral si multi indivizi chiar il evita trecind deodata in cadranul 5, unde ei se considera deja in virful societatii si ca sunt super auto impliniti, doar ca numa pe intelesul lor.

Egoismul este la el acasa in tara noastra. Oamenii uita sa fie oameni, oamenii uita sa-si respecte semenii, oamenilor le este mai comod si mai usor acest mod de trai, sa nu respecte pe nimeni. 
O revolta in suflet imi versuna mintea cind pasesc pragul lumii mele interioare si ma scufund in societate si vad cit de nepasatoare sunt actiunile unor fata de altii. 
Oameni buni de ce nu ne respectam? In care cadran al nevoilor noi pierdem stima unul fata de ceilalti?

Lipsa de respect duce la probleme grave in trafic, multi soferi nu cedeaza trecerea pietonilor in trafic, iar pietonilor nu le pasa ca poate cineva se grabeste, ca masina care sta pe loc emana mai mult gaz de esapament, pietonii nu traverseaza strada (cum am fst invatati la scoala) in pas grabit si cu ochii in 4, dar cu pieptul intins inainte plin de prioritate (ca doar el e pe zebra) la un pas lent.

Ei nu se gindesc cum se simte un sir intreg de soferi, care stau in ambuteiaj cind unul ce se considera cel mai destept merge pe banda de contrasens si pune in pericol viata celor care merg regulamentar.
Dar cel mai revoltator este situatia, cind tu iti estimezi timpul tau si apreciezi fiecare secunda, si cineva tare zameceatelinii cu masina lui, blocheaza masina ta, si pleaca "numai pe 7 minute" si nu-i pasa ca ai copil mic, ca nu are absolut nici un drept sa-ti fure timpul tau propriu, care nu se restabileste cu nimic, si cind i se face observatie inca ramine si indignat, cum asa ai indraznit sa manifesti dispretul tau fata de el.

Cum poti sa atinci nivelul de autorealizare, sa incepi sa schimbi lumea, daca nu ai invatat sa ai respecct fata de ceilalti. Daca am fi mai respectuosi, mai blinzi si mai zimbitori unul fata de celalalt, s-ar schimba multe in jurul nostru.

Schimbarea trebuie facuta chiar azi, in jurul nostru cresc copiii nostri, iar noi suntem cel mai important exemplu pentru ei, cita teorie nu le-am impinge, oricum ei vor fi ca noi!!!




Комментариев нет:

Отправить комментарий