вторник, 26 января 2016 г.

Educat sau needucat

Ce este mai bine sa cresti un copil educat sau unul needucat?

Ce inseamna sa ai un copil educat? 
Cum sa educi corect un copil si oare tu esti un adult, un parinte destul de educat ca sa poti creste un copil educat?
Oare chiar vrei sa ai un copil educat?
Cum sa faci o diferenta dintre un copil energic si unul obraznic- needucat?


Zi de zi imi apar aceste intrebari. Un copil educat este un copil care respecta toate regulile impuse de societate. Cui ii convine acest fapt, sigur societatii si parintilor, si buneilor, profesorilor, educatorilor, sefilor etc. Nimeni nu agreaza neascultatorii si rebelii deoarece nu pot fi controlati si manevrati. Parintilor le convine sa aiba copii cuminti, care sa le dea cit mai putine batai de cap si cit mai mult timp liber, dar care sa fie lideri si sa devina oameni mari in viata. 
Oare oamenii de succes, de influenta, cei care au putere, care au atins apogeul carerierii si realizarilor sale au fost copii cuminti???

Un lucru este cert - un copil needucat nu va ramine flamind sau nu e chiar asa?

Menirea parintilor este de a gasi limita, echilibrul perfect intre posibilitatea de a oferi libertate copilului pentru a se realiza si pentru a se regasi si de a gasi armonia dintre a fi liber sa faca ce vrea si totodata sa respecte regulile jocului impus de societatea, sa-si gaseasca un loc, o menire. 

Copilul trebuie sa inteleaga cind i se permite sa intreaca limita si sa incalce regulile, cu scopul de a se manifesta pozitiv, de a-si realiza oarecare aptitudini si cind nu e bine. Dar in primul rind limita trebuie sa o sesizeze si sa o simta parintii sai, deoarece ei sunt exemplul de baza ce dicteaza conduita copilului. 
Osho spunea sa oferim libertate totala copilului, sa faca ce vrea, unde vrea si cum vrea, parintii nu au nici un drept sa limiteze si sa fie autoritari cu copilul. Dar sa-l securizam, sa-l pazim, sa avem grija de el in asa mod ca sa nu-i restringa libertatea. Oare este real asa mod de a creste un copil in viata de zi cu zi, mai ales cit e de complicata viata zilei de azi. Deobicei copiii care sunt lasati sa faca ce vor, sunt numiti copii hiperactiv, obraznici si needucati. Si iarasi, oare nu sunt norme impuse de societate care transforma acesti copii in plancton de oficiu, care vor sta si vor butona zilnic, si doar acei rebeli si obraznici nu se vor teme sa-si expuna parerea, sa-si deschida afaceri, sa aiba posturi de conducere.

Un lucru este cert, Copilul trebuie tratat ca un adult, ca un strain, ca un partener de afaceri cu care duci tratative zi de zi, intr-un mod colegelial si prietenesc, dar nu autoritar, cu prezentarea argumentelor si cauzelor. 
Daca il consideri cea mai apropiata fiinta, sau prieten risti sa treci limita si sa-l jignesti, sa abuzezi de autoritatea ta. Asa suntem noi, ii intimidam pe cei mai vulnerabili, cei mai vulnerabili sunt acei a caror slabiciuni le stim, si sigur stim slabiciunile celor mai apropiati. 


Parintii poarta vina tuturor complexelor copiilor, care au devenit adulti.

Recent am ascultat o carte audio despre cum sa comunici corect cu copilul. O recomand tuturor, o carte foarte buna cu exemple si solutii concrete - Как общаться с ребенком.

Cu Osho nu intotdeauna sunt de accord, cu toate ca are multe idei bune de aplicat in comunicarea dintre copil si parinte. 


Iubiti-va copiii, cuprindeti-i zilnic cit mai des, dar nu-i sufocati cu prea multa iubire si grija. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий